Ahveniston moottorirata

Ahveniston alueella Hämeenlinnassa sijaitsee yksi maamme tärkeimmistä moottoriurheilupaikoista: Ahveniston moottorirata. Paikka valmistui käyttökuntoonsa 15. heinäkuuta vuonna 1967. Hämeenlinnaan oli suunniteltu moottorirataa jo 1950-luvulta lähtien ja lopulta monien vaiheiden jälkeen everstiluutnantti Heikki Mikkolan ideasta lähtenyt hanke käynnistyi vuonna 1966. Vuotta myöhemmin Mikkola yhteistyökumppaneineen sai toteutettua mittavan projektinsa, ja rata avattiin aiemmin hylättynä sorakuoppana olleelle paikalle Ahvenistoon. Harjulla sijaitseva, isoja korkeuseroja sisältävä rata on yksi Pohjois-Euroopan hienoimmista, mutta myös haastavimmista kilpapaikoista.

Mitoiltaan Ahveniston moottorirata on 2840 kilometriä pitkä ja leveydeltään se vaihtelee 9-17 metriä. Mutkia etapille on saatu mahdutettua kymmenen. Ahveniston alue on ollut radan avaamisesta lähtien suosittu paikka, niin moottoriurheilun parissa kilpaileville kuin myös harrastajille. Kilpapaikka toimii ympärivuotisesti, joten myös talviharrastajat pääsevät hyödyntämään Ahveniston ylpeyttä. Paikkana Hämeenlinna on sikäli erinomainen, että puolentoista tunnin ajomatkan säteellä radasta elää noin kolme miljoonaa ihmistä. Valtaväylien varrella sijaitsevalle paikalle on siis nopeaa ja helppoa tulla eri ilmansuunnista.

Ahveniston moottorirata osana urheiluhistoriaa

Ahveniston moottorirata on yksi suomalaisen moottoriurheilun merkityksellisimmistä paikoista, sillä se on ollut osa useiden huippu-urheilijoiden matkaa harrastajasta ammattilaisuuteen. Harrastajatason moottoriurheilijoille Ahveniston kenttä on myös ollut yksi harvoista suorituspaikoista eteläisessä Suomessa. Kilpailukäytössä rata on nähnyt lukemattoman määrän huippuluokan kisoja, kuten Formula 2 -lähdöt vuonna 1967. Tuolloin Ahvenistolla ajoi kyseisen ajan suurimpia tähtiä kuten F1-kuljettajia Niki Lauda, Jim Clark ja Graham Hill. Moottoripyörien osalta tähtikuljettajia on nähty Hämeenlinnan suunnilla vuosina 1973-1975, jolloin Ahvenistolla ajettiin MM-Road Racing 750cc.

Ahveniston radan varikon ympäri kiertää rallicrossiin ja jokamiesluokkiin soveltuva rata, joka on vuosien aikoina palvellut monissa kisoissa sekä Euroopan- että Suomenmestaruustasolla. Yleisöä radan katsomoon mahtuu kymmeniä tuhansia, ja ennätyksiä yleisömäärässä on tehty 40000:n katsojan voimin – vuonna 1985 järjestetyissä Tähtien kisat -nimisessä taistossa. Reilu 20000 katsojaa puolestaan ovat paikalle houkutelleet esimerkiksi EM-rallicross ja Ahveniston vauhtipäivä. Monipuolinen rata on toiminut historiansa aikana myös monessa muussa käytössä, niin moottoriurheiluun kuin muihinkin aloihin liittyen.

Moottoriurheilun juhlaa Ahvenistolla

Ahveniston moottorirata tarjoaa mitä parhaimmat olosuhteet monenlaiseen moottoriurheiluun, sekä ammattilaisille että harrastajillekin. Alueen puitteita onkin hyödynnetty aikojen saatossa monissa erilaisissa kilpasarjoissa, joita viime vuosilta ovat esimerkiksi Historic Race Finland, Rata-SM, Romu-/Rokkiralli, Super Rallicross, Jokamiesluokka, Endurance, Autoslalom, NEZ Racing Championship ja Nordic F3 Masters. Kisojen ohella kentällä on tarjolla myös muuta toimintaa moottoriurheilun ystäville, kuten erilaisia ratapäiviä ja tapahtumia moottoriajoneuvoihin liittyen. Kyseisiä tapahtumia ovat X-treme.fi, Radalla.com, LinnaCruising ja moottoripyöräyhdistysten oma ratapäivä.

Historiansa aikana Ahveniston rata on ollut tapahtumapaikkana esimerkiksi Road Racingin MM-sarjan 750cc-luokassa, Road Racingin SM-sarjassa, Rallicrossin EM-ryhmässä ja Ahveniston vauhtipäivissä. Ensimmäiset Ahveniston moottoriradalla järjestetyt kisat vuonna 1967 voitti Roy Winkelmann Racing -tiimin Jochen Rindt, joka suoriutui kahdestakymmenestä ajetusta kierroksesta ajalla 27:05.53. Huippusuoritusten osalta rataennätystä vuodelta 2000 pitää Marko Nevalainen, joka selviytyi ajalla 1.13,226. Legendaarinen Keke Rosberg puolestaan ajoi epävirallisen rataennätyksen näytösajossa vuonna 1984, jolloin herran aika oli huikeat 1:11.00.

Ahveniston moottoriradan palvelut harrastajille

Ahveniston moottorirata on kenen tahansa moottoriurheilusta innostuneen vapaaharjoittelukäytössä, etukäteen määrättyinä päivinä, sekä myös kertamaksullisessa harjoittelukäytössä päivinä – jolloin paikalla ei ole kilpailuja. Kertamaksulla tapahtuva harjoittelu vaatii kuitenkin etukäteen tehtävän varauksen, mutta mahdollistaa jokaiselle halukkaalle pääsyn huippuluokan ajoympäristöön. Tiettyihin päiviin järjestetty vapaaharjoittelumahdollisuus on avoin sekä kilpa- että siviiliajoneuvoilla, jolloin paikalle ovat tervetulleita niin moottoripyörät, autot kuin formulatkin. Tällöin paikalla on myös Pelastuslaitos turvallisuuden varmistamiseksi. Ahvenistolla on siis jokaisen kuljettajan mahdollista päästä testaamaan oman ajokkinsa tehoja.

Ahveniston moottoriradalla järjestetään myös tilauksesta erikseen ajokoulutusta, jossa sekä yksittäiset ihmiset sekä erilaiset ryhmät saavat oppia ratin pyörittämisestä kokeneiden kilpakuljettajien ohjauksessa. Rata on ympäri vuoden monipuolisessa käytössä moottoriurheiluun liittyen; ja siellä on järjestetty varsinaisten kisojen lisäksi myös esimerkiksi ajoneuvojen esittelyitä, koeajoja ja ajoharjoitteluita. Näiden lisäksi Ahveniston moottorirata sopii myös muuhun käyttöön, kuten konsertteihin, messuihin ja näyttelyihin. Kyseisissä tilaisuuksissa osallistujamäärät ovat suuria ja toteutus vaatii runsaasti tilaa ympärilleen. Kilpapaikkaa voi siis vuokrata monenlaiseen käyttöön.

Ahvenisto on erikoisuus lajissaan

Jo yli 50 vuotta Ahveniston moottorirata on viehättänyt käyttäjiään sen omalaatuisella olemuksellaan. Iso, jopa 32 metriin nouseva korkeusero tekee radasta nousuineen ja laskuineen poikkeuksellisen. Alun perin Ahvenistonjärveä kiertäväksi suunniteltu kilpapaikka rakennettiin entiseen sorakuoppaan, minne onnistuttiin toteuttamaan korkeuseroja sisältävä mutkikas rata. Nykymittakaavassa radan tosin voi nähdä olevan hieman lyhyt pituudeltaan, mutta siitäkin huolimatta Ahveniston kilpapaikka on yhä äärettömän suosittu. Aivan Ahveniston moottoriradan vieressä on luonnonsuojelualue, joka määrittelee ympäristön melurajat tiukasti.

Monta kuljettajaa myöhemmin

Ahveniston moottorirata on yli viisikymmenvuotisen taipaleensa aikana nähnyt paljon. Muistoihin lukeutuu huippuluokan kisoja, menestyksestä haaveilevia kuljettajia, pettymyksiä, iloja ja tietysti runsaasti voittoja. Rata on hieno ja erikoinen sommitelma suuria korkeuseroja sekä tiukkoja mutkia, jotka varmasti haastavat taitavintakin kuljettajaa. Ahveniston kenttä on toiminut perustamisestaan lähtien monien isojen moottoriurheilukilpailujen tapahtumapaikkana. Lisäksi se tarjoaa upeat puitteet myös kenelle tahansa moottoriurheilusta innostuneelle harrastajalle. Juuri tältä radalta on moni alan sankareista aloittanut tiensä tähtiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…