Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei aloittanut toimintaansa moottoripyöräalalta, vaan radio-osien valmistuksesta. Italialaisista juuristaan huolimatta yritys ei ole enää italialaisessa omituksessa. Nykyään yrityksen omistaa saksalainen autovalmistaja Audi, joka osti 100 % osakkeista 19. heinäkuuta 2012. Audi tosin omistaa Ducatin moottoripyöräosaston Lamborghinin kautta, joka on Audin tytäryhtiö. Toisaalta taas Audin omistaa Volkswagen, joten teknisesti ottaen Volkswagen omistaa kaikki edellä mainitut yritykset.

Ducatin moottoripyöriä luonnehditaan tehokkaiksi ja niiden moottorien design eroaa muista valmistajista. Nykyään Ducati valmistaa seitsemää eri moottoripyörämallistoa. Näitä ovat Monster, Multistrada, Diavel, Superbike, Supersport, Hypermotard sekä Scrambler. Jokainen näistä mallistoista pitää sisällään kahdesta kuuteen eri malliversiota. Moottoripyörien valmistamisen ja myymisen lisäksi Ducati on osallistunut kilpaurheiluun moottoripyöräosastonsa alkutaipaleelta lähtien. Myös menestystä on tullut lukuisissa eri sarjoissa. Ducatilla on myös suuri fanikunta ja paljon erilaisia klubeja, joista näitä faneja on löydettävissä ympäri maailman.

Historia – alkutaival

Ducati sai alkunsa 1926, kun Antonio Cavalieri Ducati ja hänen kolme poikaansa Adriano, Marcello ja Bruno perustivat Societá Scientifica Radio Brevetti Ducatin Bolognaan. Tuolloin yritys valmisti elektroniputkia, kondensaattoreita ja muita radiokomponentteja. Vuoteen 1935 mennessä yrityksestä oli tullut niin menestynyt, että se pystyi rakennuttamaan uuden tehtaan Borgo Panigalean alueelle. Tuotantoa jatkettiin myös toisen maailmansodan aikana, vaikka tehdas oli toistuvasti liittoutuneiden pommituslentojen kohteena. Moottoripyöräalalle Ducati siirtyi vasta toisen maailmasodan jälkeen.

Juuri sodan jälkeen pieni yritys nimeltään SIATA alkoi valmistaa pieniä moottoreita nimeltään ”Cucciolo” (pentu), jotka sai kiinnitettyä normaaliin pyörään. Näitä alettiin myydä suoraan kuluttajille, mutta pian yrittäjät alkoivat ostaa moottoreita suurissa määrin kiinnittääkseen ne omiin pyöriinsä ja myydäkseen valmista tuotetta asiakkaille. Myös Ducati lähti mukaan tähän toimintaan vuonna 1950 tuoden markkinoille oman Cucciolo -moottoripyöränsä. Ducatin ensimmäinen moottoripyörä oli moottoritilavuudeltaan 48cc, se painoi 44 kg ja sen huippunopeus oli 64 km/h.

Moottoripyörien aikakausi

Markkinat alkoivat siirtyä suurempia pyöriä kohti ja Ducati päätti vastata haasteeseen tekemällä vaikutuksen kuluttajiin Milanossa vuonna 1952 järjestetyillä messuilla. He esittelivät Ducati 65TS 4-tahti -skootterin. Sitä kuvailtiin messujen mielenkiintoisimmaksi uudeksi moottoripyöräksi, mutta siitä huolimatta se ei ollut menestys. Pyörää valmistettiin vain muutama tuhatta kappaletta sen kahden vuoden tuotannossa olon aikana. 1953 Ducati jakoi yrityksensä kahteen osaan, joista toinen oli sen moottoripyöräosasto. Borgo Panigalessa oleva tehdas modernisoitiin pelkästään moottoripyörien valmistukseen, jotta tuotanto saatiin tehokkaammaksi.

1960-luvulla Ducati teki alansa historiaa tuottamalla nopeimman tuohon aikaan saatavilla olevan 250cc -moottoripyörän nimeltään Mach 1. 1970-luvulla Ducati alkoi valmistaa V2-moottoreita julkaisten niistä ensimmäisen jo vuonna 1973. 1985 Cagiva osti Ducatin ja suunnitteli vaihtavansa sen nimen Cagivaan. Loppujen lopuksi Ducati-nimestä ei kuitenkaan luovuttu, mutta siitä kuitenkin alkoi vuosikymmenten mittainen omistajien vaihtuminen. Ducati vaihtoi omistajaa kokonaan tai osittain neljä kertaa, kunnes vuonna 2012 yrityksen osti sen nykyinen omistaja Audi.

Ducati-moottoripyörien design

Ducati tunnetaan parhaiten korkean suorituskyvyn moottoripyöristä, joita luonnehtivat suuret 4-tahtiset, 90 asteen pakko-ohjatut venttiilikoneistolliset V2 -moottorit. Ducati kutsuu tätä asetelmaa L-2 nimellä, koska toinen sylintereistä on pystysuorassa ja toinen vaakasuorassa, mikä saa moottorin näyttämään L-kirjaimelle. Modernit Ducatin moottoripyörät pitävät asemaansa yhtenä dominoivista saatavilla olevista suorituskykyisistä moottoripyöristä. Tämä johtuu niiden pakko-ohjatun venttiilikoneiston ansiosta, joka lähenee jo 50 vuoden ikää. Pakko-ohjatut venttiilikoneistot toimivat siten, että niissä on lautasventtiilin liikutusmekanismi, jossa nokka-akselin nokka sekä avaa että sulkee venttiilin.

Erona normaaliin venttiilikoneistoon on, että niissä nokka avaa venttiilin ja jousi sulkee sen. Hyöty pakko-ohjatussa venttiilikoneistossa syntyy siitä, että nokkamekanismi pystyy avaamaan ja sulkemaan venttiilit paljon nopeammin ilman vuotoriskiä, joka aiheuttaa tehon menetystä. Suurin osa valmistajista käyttää märkiä kytkimiä, eli liikkuvat osat ovat öljyn peitossa. Aiemmin Ducati käytti monilevyisiä kuivia kytkimiä monissa moottoripyörissään, sillä kuiva kytkin eliminoi tehon menetyksen öljyn viskositeetista moottorissa. Miinuksena oli, ettei se toiminut yhtä pehmeästi. Nykyisin myös Ducati on siirtynyt märkiin kytkimiin.

Kannattajaryhmät ja oheistuotteet

Yksi Ducatin markkinointistrategian avainosista on 1990-luvulta lähtien ollut pitää hyvää huolta brändin yhdistämisestä yhteisön identiteettiin. Tämä tarkoittaa verkkoyhteisöjä sekä paikallisia, alueellisia ja kansallisia Ducati -kannattajaklubeja. Maailmassa on yli 400 Ducatiklubia, 20 000 rekisteröitynyttä käyttäjää Ducatin omistajienklubi -verkkosivulla, sekä 17 000 tilaajaa virallisella kilpaurheilusivulla. Kannattajia kuvataan yleisesti moottoripyöräyhteisöissä ducatisteiksi. Ducatilla on laaja valikoima oheistuotteita ja elämäntyylituotteita. Lisäksi Ducatilla on monia muiden yritysten kanssa yhteistyössä tehtäviä oheistuotteita, joissa on Ducatin logo, kuten laukut.

Kilpaurheilu

Ducatin historia kilpaurheilussa alkoi jo vuonna 1951 sen Cucciolo -moottoripyörällä. Tästä taival jatkui vuonna 1954, kun he tekivät 100 Gran Sport -moottoripyörän varta vasten kisapyöräksi. Vuonna 2009 Ducati jahtasi yhä ”voita sunnuntaina, myy maanantaina” -bisnesmallia käyttämällä 10 % yrityksen tuloista kilpaurheilubisnekseensä. Ducati on osallistunut pyörillään lukuisiin eri sarjoihin vuosikymmenten aikana ja voittanut niistä mestaruuksia. Osasta enemmän ja osasta vähemmän. Sarjoja ovat MoroGP, Superbike, Supersport, FIM Superstock 1000, British Superbike, AMA Superbike, Australian Superbike ja Formula TT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…

Ahveniston moottorirata

Ahveniston alueella Hämeenlinnassa sijaitsee yksi maamme tärkeimmistä moottoriurheilupaikoista: Ahveniston moottorirata. Paikka valmistui käyttökuntoonsa 15. heinäkuuta vuonna 1967. Hämeenlinnaan oli suunniteltu…