Enduro ja motocross: moottoripyöräilyn vauhtia ja hurmaa

Tuskinpa kenellekään tulee suurena yllätyksenä, että moottoriurheilun laaja ja monipuolinen ilmiökenttä nauttii intohimon asteelle yltävää suosiota huomattavan mittavassa joukossa ihmisiä. Vaikka useimpia moottoriurheilun ystäviä yhdistääkin erityisesti vauhdin viehättävyys ja kilpa-ajoon käytettävien moottoriajoneuvojen tehoerot, ei kyseessä kuitenkaan ole niin homogeeninen ja tasapäinen porukka kuin mitä ennakolta saattaisi olettaa. Erityisesti moottoripyörällä ajettavien lajien ystävät pitävät itseään ihan omana lukunaan ja kun moottoripyörälajeihin perehtyy pintaa syvemmältä, vallitseva asiantila on helppo ymmärtää.

Moottoripyöräilyn moninaisista kilpaurheilumuodoista ehdottomasti tunnetuimmat ja suosituimmat ovat Motocross, joka toisinaan lyhennettään kirjainyhdistelmäksi MX, ja Enduro. Enduro tyypiltään kestävyyttä vaativaa luotettavuusajoa, jossa kuljettajat kilpailevat ajamalla minuuttiaikataulun mukaisesti vaativiin ympäristöihin ja erilaisiin maastoihin rakennettuja ratoja. Kisoja on monen tyyppisiä liukkaista nurmiradoista motocrossratoihin. Motocross on Enduron sukulaislaji, jonka ensimmäiset alkumuodot ilmaantuivat moottoriurheilun maailmaan jo 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Motocross-kilpailut ajetaan vaativilla radoilla vuoristossa ja metsissä, off-road -kilpailuina, jotka saattavat kestää jopa useita päiviä.

Enduro ja motocross: moottoripyörä ajovälineenä

Monesti lihasurheilun ystäviltä kuulee kritiikkiä, ettei moottoriurheilu ole urheilua ollenkaan, koska moottorit tekevät kaiken työn. Näiden näkemysten esittäjät tosin eivät koskaan ole näitä kritisoimiaan lajeja kokeilleet. Niin Enduro- kuin Motocross-kilpailuissa ajajat jaetaan yleensä kilpaluokkiin ajajien ikien ja moottoripyörien kuutiotilavuuksien mukaan. Yleisesti hyväksyttynä nyrkkisääntönä pidetään, että mitä enemmän moottoripyörän moottorissa on kuutioita, sitä enemmän siinä on tehoa. Mutta hieman yllätyksellisesti moottoriajoneuvoja tuntemattomalle, enemmän tehoa ei välttämättä tarkoita enemmän vauhtia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moottoripyöräurheilussa käytetyt moottoripyörät ovat joko kaksitahtimoottorilla tai nelitahtimoottorilla ajettavia ajopelejä. Moottoripyörävalmistajista tunnetuimmat ja suurimmat tulevat kaikki Japanista, mutta varsinkin kilpa-ajamisen maailmassa ovat viimeisimpinä vuosina pärjänneet myös pienempien ja vähemmän tunnettujen ajopelien valmistajat. Alan klassikkoyhtiöihin lukeutuvat ehdottomasti Honda, Kawasaki, Suzuki ja luonnollisesti myös Yamaha, mutta myös Itävaltalaisilla Husqvarnalla ja KTM:llä on oma sijansa harrastajien arvoasteikossa. Muita eurooppalaisia valmistajia ovat muun muassa Italialaiset TM ja Bet, mutta myös espanjalainen Gas on tuottanut mönkijöiden lisäksi menestyneitä moottoripyöriä.

Enduro ja motocross-ajotapahtumia meiltä ja maailmalta

Moottoriurheilun eri muotoja on harrastettu jotakuinkin niin pitkään kuin moottoroituja ajoneuvoja on valmistettu yksityisten ihmisten käyttöön. Vaikka moottoripyörät ovat koko historiansa ajan hieman vähemmän suosittuja kuin esimerkiksi autot ovat, se ei ole vaikuttanut moottoriurheilun muotoihin juuri lainkaan. Varsinkin motocrossin alueella erilaiset kilpa-ajon muodot ovat mitä moninaisemmat ja jatkuvasti kehittyvät. Niin motocrossia kuin enduroakin on mahdollista ajaa kilpatasolla niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin sarjoissa. Molemmissa lajeissa on myös oma ammattilaisajajien joukkonsa.

Enduron piirissä kaikkein korkein kilpa-ajon taso on Enduron maailmanmestaruussarja, eli WEC tai FIM World Enduro Championship jota on järjestetty jo vuodesta 1990 asti. Alun perin kisoissa oli kuusi luokkaa, mutta tänä päivänä ajetaan FIM:n, eli kansainvälisen moottoripyöräjärjestön kehittämällä, kolmeluokkaisella systeemillä. Enduron ja motocrossin välillä vertailtaessa jälkimmäistä on helpompi pitää ajolajivariaatioiden määrällä mitattuna huomattavasti suositumpana. Motocross, joka painottaa enemmän nopeaa ajamista ja reaktionopeutta vauhdissa vaatii ajajalta eri ominaisuuksia kuin kestävyyttä painottava enduro.

Kilpa-ajoa moottoripyörillä historiasta nykypäivään

Moottoripyöräilyn kilpa-ajojen katsotaan kehittyneen Yhdistyneissä Kuningaskunnissa alun alkujaan järjestetyissä moottoripyörien trial-kisoissa, joissa arvioitiin ajajien taitoa, ei niinkään vauhtia. Ensimmäiset näistä trial-kisoista tiedetään pidetyn jo vuonna 1909. Huomattavan nopeasti nämä kisat kuitenkin kehittyivät tasapainottelusta vauhtiajoihin. 1930-lukua kohden tämä kisa-ajaminen oli ehdottomasti suosituimpia moottoripyöräajokilpailuja, kun moottoripyörien teknologia kehittyi varsinkin pyörän jousien alueella. Maailmansodat viivyttivät ajolajien kehittymistä, mutta ajopeleihin sotakoneiston kehitys toi omat lisäetunsa. 1950-luvulle tultaessa kansainvälinen moottoripyöräjärjestö, FIM, perusti ensin eurooppalaisen mestaruussarjan, joka kehittyi kansainväliseksi mestaruussarjaksi.

Myös Suomessa on ajettu kilpaa moottoripyörillä useita vuosikymmeniä. Kotimaamme moninaista maastoa onkin pidetty mainiona erityisesti endurolle. Ojat, kaatuneet puut, kalliot ja jyrkät mäet ja periaatteessa kaikki mitä suomalaisesta metsämaastosta löytyykin, sopivat mainiosti enduron ajamiseen. Perinteinen “Suomi-enduro” on ollut maaston haastavuuden vuoksi varsin hidasvauhtista, mutta nykyään vauhti näilläkin rajoilla on kasvanut ja ajaminen saanut motocrossista tuttuja ominaisuuksia. Historiallisia moottoripyöräkilpailuja Suomessa ovat olleet muun muassa Päijänteen ympäriajo, Imatran ajo ja jo lopetettu Pyynikin ajo.

Enduro ja motocross: mistä ja miten aloittaa?

Jos koet, että sydämesi hakkaa kaksi- tai nelitahtomoottorin tahdissa ja että olet oikeasti elossa vain viilettäessäsi kaksipyöräisen moottoriajoneuvon selässä, voi moottoripyörällä kilpaa ajaminen olla juuri oikea harrastus sinulle. Ennen kuin aloitteleva ajuri kiitää lähimpään ajoneuvokauppaan kannattaa olla yhteydessä oman alueen moottorikerhoon, josta saa kätevää ja hyödyllistä tieto siitä, missä lajeja voi käydä kokeilemassa ennen sitoutumista oman ajopelin hankintaan. Motocross on aloituskynnykseltään enduroa aloittelijaystävällisempi, joten useimmat aloittavat sillä, ajaen sopivaa vuokra-ajopeliä.

Yhteenveto

Moottoriurheilu urheilulaji, jossa kilpavälineenä toimii motorisoitu ajoneuvo. Moottoriurheilun lajit ovat varsinkin vauhdin ystävien suosiossa, mutta erityisesti moottoripyöräajamisen alueella kilpaillaan myös lajeissa, jotka painottavat koordinaatiokykyä ja kestävyyttä, kuten enduro. Enduroa ajetaan eri maastoissa ja erilaisilla radoilla kelloa vastaan, ja sitä pidetään motocrossin ja trial-ajamisen hurjapäisenä yhdistelmänä. Motocross on puolestaan puhdas nopeuslaji, johon kuuluvat myös nopeat hypyt ja yhteislähdöt. Molemmissa lajeissa on puolensa ja kilpailuhenkiselle kuskille riittää ajettavaa niin kotimaassa kuin kansainvälisissäkin kisoissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…