Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin moottoripyörämerkki kautta aikojen. Miehet aloittivat pyörien rakentelun 1900-luvun alussa, jolloin heillä oli suunnitelma polkupyörän apumoottoriksi. Pyöriään he valmistivat pienessä muutaman neliön puuvajassa Milwaukeessa Wisconsinissa, Yhdysvalloissa. Mainittakoon, että kyseinen vaja on säilytetty, ja nähtävillä Harley Davidson-yhtiön museossa. Ensimmäinen pyörä oli tarkoitettu kilpapyöräksi. Se valmistui 1903 ja myytiin Henry Meyerille, joka oli miesten koulukaveri.

Harley Davidson-moottoripyörien jälleenmyynti alkoi Chicagossa 1904 ja seuraava vuosi toi ensimmäisen menestyksen kilparadoilla: voitto 15 mailin matkalla Chicagossa. Ensimmäinen työntekijäkin palkattiin ja tuotantotiloja laajennettiin. Vuonna 1909 esiteltiin Harley Davidsonille tunnusomainen V-moottori. Yhtiö oli myös edelläkävijä innovaatioissa esitellen muun muassa 2-vaihteisen vaihteiston. On huomioitava, ettei muissa pyörissä tuohon aikaan ei ollut vaihteistoja lainkaan, ja 1914 Harley Davidson toi markkinoille 3-vaihteisen mallin. Yhdysvaltain Armeija otti käyttöönsä Harley Davidson moottoripyörät ja vuonna 1918 yli puolet tuotannosta meni armeijalle.

Ylivoimaa ja vauhtia

Pieni puuvaja oli kasvanut 1920-luvulla maailman suurimmaksi moottoripyörien valmistajaksi. Jälleenmyyntiä on 67 maassa ja jälleenmyyjiä yli 2000 kappaletta. Tehdas pärjäsi erinomaisesti myös moottoripyöräkilpailuissa voittaen lähes kaikki ajot, joihin se osallistui. Pisaran muotoinen polttoainetankki esiteltiin vuonna 1925 ja se on säilyttänyt muotonsa läpi vuosisadan. Tekninen kehitys etenee harppauksittain ja jo 1928 Harley Davidson esitteli moottorimallin, jossa oli kaksi nokka-akselia ja joka pystyi suoraan sellaisenaan noin 100 mailin tuntinopeuksiin (160 km/h).

Mustia pilviä näkyi kuitenkin jo harrikkataivaalla. Lama, joka iski maailmanlaajuisesti 1930-luvulla, tappoi myös monet moottoripyörävalmistajat Yhdysvalloissa – paitsi Harley Davidsonin ja Indian Motorcyclesin, joka myös oli ja on edelleen hyvin kunnioitettu brändi. Myynti tyssäsi alalla kuin seinään. Vastavetona Harley Davidson antoi valmistuslisenssin japanilaiselle Sankyolle, joka aloitteli moottoripyörien valmistusta Japanissa. Toisen maailmansodan aikoihin loppui siviilikäyttöön tarkoitettujen moottoripyörien myynti lähes kokonaan ja pyöriä valmistettiin lähinnä sotilaskäyttöön. Sodan jälkeen alkaa moottoripyörien, kuten muidenkin kulutushyödykkeiden, kysyntä kasvoi.

V2 Moottorit

Harley Davidson-pyöriä kutsutaan usein niiden moottorityyppien mukaan. Vuodesta 1909 on pyörissä ollut V2-moottorit. Ensimmäinen moottori kehitti noin 7 hevosvoimaa ja oli tilavuudeltaan 49,5 kuutiotuumaa. F-head malli, jossa oli sekaventtiilit, imuventtiili kannessa, oli käytössä vuosina 1911-1929. Flathead D-malli oli todellinen menestyskonsepti, ja se olikin käytössä vuodesta 1929 aina vuoteen 1972. Flathead, eli suomalaisittain ”lättäpää” oli sivuventtiilikone. Knucklehead eli EL-mallin moottoria käytettiin 1936 vuoteen 1947. Siinä oli venttiilit kannen yläpuolella ja tilavuus 80 kuutiotuumaa.

Knucklehead oli ensimmäinen Harley-moottori, joka kierrätti öljyä, sen sijaan että se hukkaisi käyttämänsä öljyn. Panhead oli seuraava moottorimalli, tuotannossa 1948 – 1965. Sylinterinkannet olivat alumiinia ja venttiilin nostimet hydraulisia. Ironhead, Showelhead ja Evolution-moottorit olivat seuraavia kehitysaskelia, kaikki kuitenkin Harley Davidsonille tyypilliseen tapaan V2-moottoreita. Twin-Cam -moottori on ollut tuotannossa vuodesta 1999 ja siinä on nimensä mukaisesti kaksi nokka-akselia. Sitä on joskus kutsuttu nimellä Fathead, eli ”läskipää” tai ”paksupää” isojen kansien ja venttiilikoppiensa vuoksi.

Sivuversoja ja skootterikonkurssi

Revolution-moottori on tuotannossa vuodesta 2001 alkaen ja se on nestejäähdytteinen. Moottori on Porschen suunnittelema ja kuutiotilavuudet 1450 – 1688 cc. Lempinimenä on Waterhead, nestejäähdytyksestä johtuen. Paitsi moottoriensa puolesta, Harley Davidson on kehittynyt myös yhtiönä. Vuonna 1960 se otti tuotantoon skootterit ostamalla italialaisen Aeronatica-Macchi yhtiön osakekannasta yli puolet. Siellä valmistettiin kaksitahtisia moottoripyöriä, kunnes se ajautui konkurssiin vuonna 1978. Aermacchi -moottoripyörillä saavutettiin neljä maailmanmestaruutta vuosina 1974-1976 250 kuutioisten ja 350 kuutioisten luokissa.

Moderni Harley Davidson -mallisto tarjoaa harrastajilleen useita eri mallivaihtoehtoja. Mallisarjojen nimet ovat Dyna, Softail, Sporster, Touring, VRSC ja CVO. Tarjolla on myös kolmipyöräinen Freewheeler -mallisto. Softail -mallistossa on kahdeksan uutta mallia vuodelle 2018. Kaikissa malleissa on Daymaker LED-valot edessä, tehokas uusi latausjärjestelmä, käynnistys ilman avainta, varkauden estojärjestelmä ja nykytyylin mukaisesti USB-portti ohjauspaneelissa. Moottorit ovat perinteisesti V2-mallisia, joskin niiden tekniikka on erittäin modernia, niin kuin kaikki muukin tämän päivän HD:ssa.

Tehoa ja omaleimaista soundia

Harley Davidson CVO-mallistoa valmistetaan vain rajoitettu määrä vuosittain. Vuodelle 2018 on tarjolla CVO Limited, CVO Street Glide ja CVO Road Glide -moottoripyörät. Kaikissa näissä pyörissä on Milwaukee Eight moottorit, joiden kuutiotilavuus on jopa 1923 cc ja vääntöä löytyy 166 nm. Viestijärjestelmä on integroitu ja langattomalla headsetillä pystyy kommunikoimaan paitsi matkustajan kanssa myös muiden motoristien kanssa. Siinä käytetään myös viihdejärjestelmää, jonka teho oh huimat 900 wattia ja kuusi kaiutinta katteessa ja satulalaukuissa.

Harley – Maanteiden kiistaton kuningas

Harley Davidson on moottoripyörämerkki, joka on edustanut villiä vapautta sen synnystä lähtien. Pyörien tyyli ja muotoilukieli ovat kestäneet kaksi maailmansotaa ja 30-luvun laman. Sillä ajavat niin lain harmaalla alueella seikkailevat bikerit kuin harmaantuneet pankinjohtajat. Vaikka Harley ei ole myydyin pyörämerkki, on se varmasti kuuluisin. Siitä on rakenneltu lukemattomia eri versioita, niin tehtaalla kuin yksityistenkin toimesta. Hintaluokka näillä maanteiden kuninkailla on sitä tasoa, että se ei ole, eikä tule olemaan, joka pojan tai tytön ajopeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Ahveniston moottorirata

Ahveniston alueella Hämeenlinnassa sijaitsee yksi maamme tärkeimmistä moottoriurheilupaikoista: Ahveniston moottorirata. Paikka valmistui käyttökuntoonsa 15. heinäkuuta vuonna 1967. Hämeenlinnaan oli suunniteltu…