Moottoripyöräluokat – tunnetko kaikki?

Moottoripyörät ovat nimensä mukaisesti moottorilla käyviä ajoneuvoja, jotka kulkevat useimmiten kahdella pyörällä ja toisinaan myös kolmella pyörällä. Suomessa moottoripyörillä on ajettu jo ennen autoja, joten niillä on pitkä historia suomalaisten liikkumisessa paikasta toiseen. Varsinaisena liikennevälineenä moottoripyörä tunnettiin vuoden 1905 jälkeen, ja pian tämän jälkeen moottoripyörät alkoivat yleistyä harvinaisuudesta yleiseksi kulkuvälineeksi. 1920-luvulla yleisin moottoripyörämerkki oli Harley-Davidson ja toisena suosikkina tunnettiin Indian. Esimerkiksi Suomen Puolustusvoimilla oli käytössään 1920-luvulla jopa 75 Harley-Davidsonia.

Moottoripyöräksi määritellään ajoneuvo, jonka sylinteritilavuus on yli 50 kuutiosenttimetriä ja sen rakenteellinen nopeus ylittää 45 km/h. Moottoripyörän liikkumisen mahdollistaa polttomoottori. Moottoripyörä on useimmiten kaksipyöräinen, ja se voi olla joko sivuvaunullinen tai ilman sivuvaunua, mikä on yleisin olomuoto moottoripyörille. Moottoripyörällä ajamiseen vaadittava ajokortti on mahdollista suorittaa 18-vuotiaana. Mikäli moottoripyörän suurin mahdollinen nopeus on 45 km/h ja sen iskutilavuus on enintään 50 kuutiosenttimetriä, kutsutaan kyseistä moottoripyörää mopoksi, jonka ajamiseen vaadittava ajokortti on mahdollista suorittaa 15-vuotiaana.

Moottoripyörien luokitukset ajolupien mukaan

Kaksi- ja kolmipyöräiset ajoneuvot on jaoteltu erilaisiin luokkiin sen perusteella, millaiset vaatimukset niiden kuljettamiseen on. Käytännössä moottoripyöräluokat vaihtelevat ajoneuvon koon perusteella, jolloin myös huippunopeus, sylinteritilavuus, enimmäisteho ja teho/painosuhde vaihtelevat. Lisäksi luokituksessa on huomioitu moottoripyöriin kytkettävät hinattavat ajoneuvot, jotka osaltaan asettavat omia vaatimuksiaan kuljettajan suhteen. Moottoripyörällä ajamiseen alin vaadittava ikä on 15 vuotta, joka mahdollistaa kaikista kevyimmän moottoripyöräluokan, eli mopon, käyttämisen. Seuraavat ikäportaat ovat 16, 18 ja 24, joihin seuraavaksi perehdymme.

A1-luokan ajo-oikeus antaa mahdollisuuden kuljettaa kevytmoottoripyörää, A2-luokka keskikokoisia moottoripyöriä ja A-luokka myös kaikista isoimpia moottoripyöriä. A1-luokan ikäraja on 16 vuotta, A2-luokan 18 vuotta ja isoimman, A-luokan, ikäraja on 24 vuotta, mikäli kyseisen ajoluokan suoritettava moottoripyöräkortti on kuljettajan ensimmäinen moottoripyöräluokka. Mikäli kuljettajalla on ennestään kevytmoottoripyörällä ajon oikeuttava A1 (tai A2) -luokan ajokortti, voi hän korottaa A2 (tai A) -luokkaan joko kuljettajatutkinnolla tai ajo-opetuksena opetusluvalla tai autokoulussa. Ajokortteihin pitää kuitenkin aina hakea ajokorttilupa.

Mopot ja kevytmoottoripyörät

Kaksipyöräisistä ajoneuvoista innostunut nuori saa mahdollisuuden ajamiseen aikaisintaan 15-vuotiaana, jolloin lupa suorittaa mopokortti avautuu. Moottoripyörien kevyin luokka on yhtä kuin mopot, joissa iskutilavuus on enintään 50 kuutiosenttimetriä. Mopojen rakenteellinen nopeus asettuu 25 – 45 km/h, jonka ylittävät nopeudet eivät ole mopoille sallittuja. Nykyisin mopot ovat usein skootterimallisia, mutta ne voivat ulkoisesti muistuttaa myös supermotoja tai enduroja. Voimanlähteenä mopoissa on joko ilma- tai nestejäähdytteinen kaksi- tai nelitahtinen polttomoottori tai vaihtoehtoisesti sähkömoottori.

A1-luokkaan kuuluu moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 kuutiosenttimetriä, enimmäisteho 11 kW ja teho/painosuhde enintään 0,1 kW/kg. Samaan luokkaan kuuluvat myös kolmipyörät, joissa enimmäisteho on 15 kW. Kyseisen ajoneuvoluokkaan kuuluvia moottoripyöriä kutsutaan kevytmoottoripyöriksi. Kevytmoottoripyörillä huippunopeus voi nousta jo 65 kilometriin tunnissa. Kevytmoottoripyörään oikeuttavan ajoluvan nuori voi suorittaa 16 vuotta täytettyään. Ajokortin saaminen edellyttää teoriakokeen, käsittelykokeen sekä ajokokeen hyväksytysti suorittamista. A1-kortilla saa kuljettaa myös mopomönkijää, moottorikelkkaa, traktoria ja mopoautoa.

Alle 35 kW:n tehoiset moottoripyörät

Ajoluokista A2-luokan ajokortti antaa oikeuden kuljettaa moottoripyörää, jonka teho jää alle 35 kW:n ja jonka teho/painosuhde on 0,15 – 0,20 kW/kg. Toisin sanoen moottoripyörän sylinteritilavuuden on oltava vähintään 395 kuutiosenttimetriä polttomoottoria käyttävissä pyörissä. Lisäksi kyseisen ajoluokan kulkuneuvoa ei saa olla muunneltu yli kaksi kertaa tehokkaammasta ajoneuvosta. A2-luokan ajokortin voi suorittaa täysi-ikäiseksi tultuaan 18-vuotiaana. Tällöin kuljettajalta vaaditaan voimassa oleva ajokorttilupa ja kuljettajaopetus, jossa teoriaa on 12 tuntia ja ajo-opetusta 9 tuntia.

A2-luokan moottoripyöriin kuuluvat esimerkiksi Honda CB500F, Kawasaki Ninja 300 ja Suzuki GW250 Inazuma. Kyseisiä pyöriä yhdistävät isoihin A-luokan moottoripyöriin verrattuna keveys ja helpompi hallittavuus, joten A2-luokan pyörät sopivat erinomaisesti esimerkiksi kevytmoottoripyöristä isompaan kokoluokkaan siirtyville kuljettajille. Myös moottoripyöräilyn pariin palaavat harrastajat saattavat kokea A2-luokan pyörän helpommaksi tavaksi aloittaa moottoripyöräily raskaamman sarjan isoveljeensä verrattuna. Kevyemmästä olemuksestaan huolimatta A2-luokan moottoripyörät ovat myös erittäin suorituskykyisiä ja tehokkaita. Lisäetuna kyseisessä pikkuluokassa on usein pyörien edullisempi hinta.

A-luokka

A-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan millä tahansa moottoripyörällä tehosta ja pyörän koosta huolimatta. Lisäksi se antaa mahdollisuuden kuljettaa moottoripyöriä, joihin on kytketty hinattavia ajoneuvoja. Ajo-oikeuden voi saada aikaisintaan 24-vuotiaana tai vaihtoehtoisesti ajettuaan A2-luokan pyörällä vähintään kaksi vuotta. A-luokan ajoluvalla moottoripyörän valintaan ei siis ole enää minkäänlaisia rajoitteita, vaan kuljettaja voi valita juuri niin tehokkaan ja suuren pyörän alleen, kuin vain haluaa. Merkkejä, malleja sekä erilaisia tehoja ja ominaisuuksia näin ollen riittää jokaiseen makuun ja tarpeeseen.

Kaksipyöräisen vauhdin hurmaa

Moottoripyöräksi nimitetään kaikkia kahdella tai kolmella pyörällä kulkevia ajoneuvoja, jotka toimivat moottorin avustuksella. Moottoripyörien jakautuminen erilaisiin luokkiin perustuu pyörien tehokkuuksiin ja niiden ajajilta vaadittaviin ikä- ja ajolupavaatimuksiin. Kevyin moottoripyöräluokka on mopot, joiden puikkoihin pääsee 15 vuotta täyttäneet. Kevytmoottoripyörän ajamiseen vaaditaan ikää 16 vuotta ja raskaimmat moottoripyörät saa haltuunsa 18- ja 24-vuotiaina aiemmista ajoluvista riippuen. Olipa moottoripyörän koko ja teho mikä tahansa, niistä jokainen tarjoaa nautinnollisia ajoelämyksiä, moposta moottoripyörään asti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…