Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee ja auringon kultaisena säihkivät säteet hyväilevät poskipäitäsi heti aamusta pitäen. Moottoripyörän omistajille, tai sellaisen hankintaa suunnitteleville kevät on ylivoimaisesti ihmisen parasta aikaa. Ennen kevään ensimmäisiä ajokilometrejä on kuitenkin useita asioita joita kannattaa ottaa huomioon, ennen kuin tielle hyppää. Mikäli olet kokenut kuski ja olet ajanut jo vuosia, olet varmasti suurimman osan näistä vinkeistä jo kuullutkin. Jos olet kuitenkin hankkimassa ensimmäistä pyörääsi, osa näistä vinkeistä tulee varmasti menemään suoraan hyötykäyttöön.

Älä säästä väärässä paikassa – turvallisuus ennen kaikkea

Moottoripyöräilevät ihmiset ovat pääosin kyllä huolellisia siinä mielessä, että he eivät turvavarusteista juurikaan säästele. Usein kuitenkin moottoripyörän hankinta on iso investointi, eikä sitä ostaessa välttämättä ajattele, että pelkän hankintahinnan lisäksi kustannuksia on nostamassa ajovarusteet, vakuutukset, ajokortti sekä tietysti polttoainekulut. Yksi suurimmista menoeristä pyöräilevälle kuskille ovat ajovarusteet. Nämä ovat sellaisia asioita, joissa sinun ei missään nimessä kannata säästää, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa säästää jopa kuskin hengen. 

moottoripyöräkypäräOlet hankkimassa moottoripyörää, joten olet varmasti hyvin perillä mahdollisista vaaroista ja uhkatekijöistä joita moottoripyörän selässä joutuu päivittäin kohtaamaan. Pahin näistä on tietysti kolaritilanne auton kanssa. Näissä moottoripyörä jää AINA toiseksi. Ei kannata siis olla pihi ja ostaa esimerkiksi halvimpia ajohanskoja sen takia, ettet kuvittele niitä tarvitsevasi. Kaikki lisähyöty mikä on suojavarusteista otettavissa kannattaa käyttää.

Suurimpia ostoksia ajovarusteiden osalta ovat tietysti kypärä sekä ajotakki. On sanomattakin selvää, että päätä on suojattava hinnalla millä hyvänsä, eikä halpaan kypärään suositella laitettavan edes niitä vähiä rahoja missään olosuhteissa. Olisimme mieluummin ajamatta, kuin ajaisimme halvalla kypärällä. Parhaimmillaan huipputason hiilikuitukypäristä saa pulittaa 300-500€, mutta se on aika pieni hinta siitä, että se voi auttaa sinua pysymään hengissä mahdollisessa kaatumistilanteessa.

Hyvän kypärän lisäksi pakollinen hankinta moottoripyöräkuskille on ajotakki. Oletko koskaan nähnyt kuvia siitä, miltä näyttää kun kaatuu t-paitasillaan asfaltille? Jos et ole, ei kannata edes katsoa. Kuvat eivät välttämättä sovi heikkohermoisille. Asflatin kova pinta tekee ihollesi pahaa jälkeä, vaikka vauhtisi olisi ainoastaan 30km/h kaatuessasi. Hyvä ajotakki suojaa ylävartaloasi yhdessä kypärän kanssa ja parhaimmassa tapauksessa pienistä kaatumisista saattaa selvitä ainoastaan säikähdyksellä. Kannattaa myös panostaa sellaiseen takkiin jossa on erikseen vahvistetut kyynärsuojat, sekä kovitettu selkäpuoli. Tällaiset laadukkaat ajotakit osuvat n. 500-1000€ hintaluokkaan. Tarjolla on myös niin sanottuja airbag-suojia moottoripyöräkuskeille, mutta se ei toki korvaa muita suojia kuten kypärää. 

Kuten saatat jo huomata, kustannukset ovat kohonneet jo melko korkealle, vaikka et ole ajanut vielä metriäkään. Muista ottaa nämä siis huomioon kun budjetoit pyörän hankintaa. 

Valmistele pyöräsi ajokuntoon

Kun kuski on valmisteltu ajokuntoon, on aika laittaa myös pyörä samalle linjalle. Pidä huoli siitä, että olet käyttänyt moottoripyöräsi huollossa, ennen ajokauden avaamista. Kattavassa huollossa tulisi ainakin vaihtaa öljyt, tarkistaa renkaat, jarrut, moottori sekä muut yleiset hallintalaiteet. Näin voit turvallisin mielin lähteä kevään rientoihin ilman huolta siitä, että esimerkiksi jarrusi pettävät kriittisillä hetkillä. Suosittelemme tekemään myös pyörällesi loppuhuollon kun talvi saapuu, jotta taas seuraavan kevään prosessi sujuu paitsi nopeammin, myös yleensä halvemmin, sillä pyöräsi pysyy kunnossa pidempään.

Älä räplää kännykkääsi ajon aikana

Viimeisenä muistutuksena vielä kaikille kuskeille, että älä missään nimessä räplää kännykkääsi ajon aikana. Vaikka olisi hauskaa pelata muutama kierros nettikasinoilta löytyviä pelejä, ei tätä kannata ajon aikana tehdä. Moni tuskin itse varsinaisesti ajon aikana kännykkäänsä katsookaan, mutta esimerkiksi tämä paha tapa on havaittavissa vaikkapa liikennevaloissa odottavien kuskien keskuudessa. Liikenne sujuu turvallisimmin silloin, kun erilaisten ajoneuvojen kuljettajat keskittyvät ajamiseen ja sääntöjen noudattamiseen huolella. Siispä, jätä puhelin taskuun ajon ajaksi myös jännittävien pelien ollessa kesken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…

Ahveniston moottorirata

Ahveniston alueella Hämeenlinnassa sijaitsee yksi maamme tärkeimmistä moottoriurheilupaikoista: Ahveniston moottorirata. Paikka valmistui käyttökuntoonsa 15. heinäkuuta vuonna 1967. Hämeenlinnaan oli suunniteltu…