Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin hyvä hieman miettiä, minkälaisiin tarkoituksiin tätä on itselleen hankkimassa. Mikäli tarkoitus on esimerkiksi tehdä pitkiä reissuja pelkällä moottoripyörällä, on syytä hankkia jonkinlainen kulkupeli, jossa ajoergonomia on huipputasolla. Tällaisia ns. matkapyöriä on esimerkiksi Hondan valmistamat Honda Goldwingit. Goldwing on moottoripyörämaailman legendaarisempia kulkuneuvoja, sillä niitä on valmistettu jo useampi kymmenen vuotta.

Moottoripyörästä saat siis hyvän ystävän, olitpa sitten iäkäs eläkeläinen, tai vasta aikuistunut nuori. Kaikkia motskareita yhdistää kuitenkin tietynlainen vaarallisuus, sillä pyörällä ei yleensä tarvitse kaatua kuin kerran +100km/h nopeudesta ja jälki voi olla todella rumaa. Pidä siis järki päässäsi AINA, kun olet pyörän selässä. Ota huomioon, että kaikenlaisissa törmäystilanteissa olet aina alakynnessä, eikä sinua suojaa pahimmillaan kuin kypärä, takki, housut ja hanskat. Nämä eivät luonnollisesti pysty kovilta iskuilta sinua säästelemään, joten malttia on syytä olla rutkasti mukana, kun pyörän selkään hyppää.

Useat moottoripyörät ovat ylivertaisia teho/painosuhteiltaan, verrattuna autoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että paljon pienemmällä vaivalla ollaan saatu paljon enemmän hevosvoimia ja vääntöä moottorista ulos. Esimerkiksi vuoden 2000 Suzuki GSX-R katupyörät painavat “märkänä” (eli tankki täynnä) vain n. 150kg, mutta pyörässä on silti lähes 110 hevosvoimaa. Tämänkaltainen pyörä kiihtyy suunnattoman nopeasti, mutta sitä on vaikeampi käsitellä kovissa vauhdeissa.

Kunnon ajovälineet ovat henkivakuutuksesi

Sanomattakin selvää, että moottoripyöräilyn aloittaessa on syytä panostaa kunnon ajovarusteisiin. Nämä ovat ainoita varusteita jotka suojelevat henkeäsi, sekä kehoasi kun olet pyörän selässä. Vaikka olisitkin tottunut aina kääntymään halvimpien vaihtoehtojen puoleen muissa arkipäiväisissä asioissa, moottoripyöräilyn varusteisiin sinun on syytä panostaa lähes aina kalleimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon. Et luultavasti halua, että halpa kypäräsi halkeaa kuin kananmunan kuori, pienestäkin törmäyksestä? Sinun tulee hankkia (yleensä hiilikuitua) kestävä ja hyvin iskuvaimennettu kypärä, joka saattaa parhaimmassa tapauksessa pelastaa henkesi, vaikka kaatuisit pienistäkin vauhdeista.

Ajohanskojen ja takin tärkeyttä ei pidä myöskään vähätellä, sillä ne suojaavat sinua pahimmilta asfaltti-ihottumilta. Vaikka hanskat eivät henkeäsi säästäisikään, voit pienemmissä kolareissa välttyä hyvinkin suurelta haitalta, mikäli kätesi ovat suojattuina. Ajohanskoista kannattaa suosia nahkaisia ja/tai kova-suojattuja käsineitä, jotka tarjoavat parhaan vastustuspinnan hankaumia ja kovia iskuja vastaan.

Ajotakki ei saa olla liian iso, eikä liian pieni. Sen pitää olla hyvin päällesi istuva, jossa on riittävästi suojia. Yksi tärkeimmistä suojista on kyynervarsissa, sekä niskassa. Niskan alueelle tulevat iskut ovat hyvin vaarallisia, eikä niitä voi täysin eliminoida kypäränkään toimesta. Tästä syystä olisikin tärkeätä, että panostaisit ajotakkiisi myös, joka on luultavasti itse moottoripyörän jälkeen kallein yksittäinen hankinta jonka teet.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kaupunkiajossa saattaa tulla kiusaus katsoa kännykkää, tai pelata liikennevaloissa esimerkiksi erilaisia kolikkopelejä. Tämä on kuitenkin jo tieliikennelaissakin ehdottomasti kielletty, emmekä missään nimessä suosittele tällaista toimintaa ajon aikana. Moottoripyöräillessäsi voit unohtaa kaikenlaiset mobiililaitteiden näpyttelyt ja kännykkä kannattaakin pakata esimerkiksi ajotakkisi povitaskuun visusti, odottamaan ajon päättymistä. Vaikkapa näiden kasinoiden tarjontaan voi tutustua ja puhelinta muutoin räplätä esimerkiksi kahvitauolla. Suosittelemme myös puhelimen asettamista “lentokenttätilaan” joka tarkoittaa sitä, ettet saa hälytystä, etkä värinää tulevista puheluista / viesteistä.

Tunnettuja pyörävalmistajia

Maailmalta löytyy monia hyviä pyörävalmistajia, mutta mikäli etsit esimerkiksi matkapyörää, suosittelemme tarkistamaan valikoimaa mm. 2005-2010 vuosimallin Yamahoista, sekä 2010-2015 vuosimallin Hondista.

Katupyöristä parhaimpia ovat esim. 750 kuutioiset Kawasakit, Suzukit, sekä Yamahat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…

Ahveniston moottorirata

Ahveniston alueella Hämeenlinnassa sijaitsee yksi maamme tärkeimmistä moottoriurheilupaikoista: Ahveniston moottorirata. Paikka valmistui käyttökuntoonsa 15. heinäkuuta vuonna 1967. Hämeenlinnaan oli suunniteltu…