Moottoripyörien kustomointi – ajopeli ajan tasalle

Asfaltti on kuuma. Kumenkatkun voi haistaa ilmasta ja ylväänä jylisevät moottorit kääntävät päitä niin maanteillä kuin kaupungeissakin. Matti meikäläisen pyörä ei ehkä ole se siistein ja loisteliain, mutta oikeanlaisella kustomoinnilla kaikista voi tulla katujen kingejä. Entä mitä katseenvangitsijoita lisätä pyörään? Ovatko kustomoidut osat vain silmän iloa vai saako niillä lisätehoja pyörän toimintaan? Valikoimaa on äärettömästi samoin kuin erilaisia pyöriäkin. Siksi voi olla hyvä ensin ajatella, miltä haluaisi lopputuloksen näyttävän, ja mitkä osat pyörässä kaipaisivat tuunausta.

Spontaaneita ostoksia sekä netissä että alan kivijalkaliikkeissä on helppo ja houkuttavaa tehdä, mutta vaarana on huomata jälkikäteen, ettei ostettu osa sopinutkaan oman pyörän tyyliin sittenkään. Osa sieltä, toinen täältä saa ajoneuvon näyttämään herkästi näyttämään kirpputorilta löydetyltä. Kustomoinnissa kokonaisuus on hyvä pitää mielessä ja kiinnittää huomiota myös haluttuun värimaailmaan. Esimerkiksi naapurin Villen Harley Davidson näyttää ehkä mahtavalta kullatuilla tapeillaan, mutta omassa vihreässä Bomber-pyörässä sama väri voi näyttää liian mahtailevalta eikä lainkaan tyylikkäältä.

Satulalaukut ja peilit

Satulalaukut ovat käytännöllinen kustomointikohde. Vaihtoehtoja on monia ja mieleinen laukku varmasti löytyy. Älä kuitenkaan visualisoi vanhaa räsyistä nahkalaukkua, se ei käännä enää päitä. Ero entiseen ei tarvitse olla iso, kunhan laukku on omaan pyörään sopiva ja ajajan ominaistyyliin sopiva. Virtaviivainen kova tankkilaukku, pyörän kylkeen liitettävät satulalaukut tai selkään heitettävä ajoreppu omaavat kaikki sekä hyviä että huonoja ominaisuuksia. Mieti omaa pyörääsi, milloin ja missä sääolosuhteissa yleensä ajat ja valitse sopiva laukku käyttötarpeen mukaan.

Sivupeilien erikoisuuksia ei kenties ensiksi huomaa esimerkiksi ohittaessa, mutta parkkipaikalla pysähtyessä voi yksi tai toinenkin pääkallo olla näihinkin osiin kaiverrettuna. Pienikin peilien yksityiskohta oikein käytettynä antaa pyörälle persoonallista ilmettä. Peilejä voi on erimuotoisia ja tiettyihin pyörämalleihin paremmin sopivia. Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan oman pyörän ulkoasua ja linjoja ennen varsinaista ostopäätöstä. Jos pyörä on linjoiltaan kulmikkaampi, voivat teräväkulmaiset peilit olla sopivin vaihtoehto. Jos pyörä taas on muodoltaan sulavampi, istuvat pehmeät muodot siihen erinomaisesti.

Pakoputket, mutterit ja muut

Oi, ne pärisevät pakoputket! Pakoputkia vaihdetaan usein, on kyseessä sitten kosmeettinen tai rakenteellinen syy. Pakoputket ovat yksi moottoripyörän näkyvimmistä osista, ja harmittavasti myös osa, jossa ärsyttävä ruoste näkyy muita herkemmin. Uusi kiiltävä pakoputki on suuri parannus ja huomionherättäjä, on se sitten hankittu uudistamismielessä tai kustomoinnin hengessä. Pakoputkea hankkiessakin kannattaa pohtia omaan pyörään sopivaa tyyliä ja pyörän toivottua soundia. Esimerkiksi liian “lihaksikas” pakoputki ei joka pyörään sovi ja pitää rummutukseltaan hereillä koko kylän.

Uudet kiiltävät mutterit eri väreissä ovat edullisempi tapa piristää pyörän ulkonäköä. Muhkeat mutterit, jotka pistävät silmään, sopivat usein vahvaan pyörään niin rakenteellisesti kuin moottorin puolestakin. Sirommat ja vähemmän huomiota herättävät ovat usein osa vikkelämpää pyörää, jolla on pienempi moottori. Pohjapanssarit ja kaatumaraudat puolestaan eivät ainoastaan muuta pyörän ulkonäköä, vaan suojelevat konetta ja polkimia mahdollisessa kaatumistilanteissa. Kuljettajan paras henkivakuutus on kuitenkin kypärä ja asianmukaiset ajovaateet ja -kengät, eivät erimalliset kaatumaraudat.

Valoleikkiä asetusten rajoissa

Moottoripyörän valojen ei tarvitse olla tylsiä ja niitäkin voi muokata melkoisesti. Esimerkiksi päätös ottaa Led-valot osaksi pyörää tuo usein modernia tuntua. Valonlähteiden suojiakin löytyy joka lähtöön, pyöristettyjä, teräviä, figuuritapaisia ja niin edelleen. Esimerkiksi täysin kromattu valosuoja piikillä villitsee joka punkkarin. Tärkeintä on, että vilkut, etu- ja takavalot valaisevat riittävästi eivätkä vaaranna vastaantulijoidenkaan liikenneturvallisuutta. Rekisterikilven valo ja heijastin ovat pakollinen ja hyvä lisä erityisesti maantieajossa. Trafin mukaan valolähteen on pystyttävä valaisemaan koko rekisterikilvelle varattu tila.

Valojen kokoa on hyvä miettiä pyörää kustomoidessa. Jos valot ovat liian pienet, ulkomuoto voi vaikuttaa heikolta. Toisaalta taas liian isot valot luovat helposti epäsopivan vaikutelman. Erityisesti, jos on kyse pienemmästä moottoripyörästä kuin esimerkiksi Harley Davidson Chopperista. Tarjolla on myös koristesarjoja, kuten yksi- tai monivärisiä led-nauhoja. Tuning-valoista suosituimmat erityisesti nuorempien pyöräilijöiden keskuudessa ovat lattiavalosarjat ja erilaiset strobovalot. Valitse ajo- tai koristevalot, jotka sopivat moottoripyörääsi parhaiten kokonaisuutta ajatellen. Esimerkiksi jos hankit leveät pyörät, pidä myös muut osat muskelimaisina.

Päällysteet, maalit ja tarrat

Vinyylipäällysteillä voi helposti muuttaa pyörän ulkonäköä radikaalistikin. Tämä on helppo vaihtoehto, jos et halua ottaa maaliämpäriä käteen. Samalla säästät aikaa ja vaivaa. Käsin- tai konemaalattu pyörä kääntää niin iäkkäitä kuin nuoria päitä. Väreillä ja tarroilla voi tehdä jännittäviä yksityiskohtia, jotka maksaisivat jopa kolme kertaa enemmän ammattituunaajan toimesta tehtynä. Valitse runkoon mieleisesi sävy, lisää värikkäät jalkatapit tai kruunaa kokonaisuus säänkestävällä moottoripyörätarralla, joka kuvastaa persoonasi tai kannattamiasi aatteita. Vain mielikuvitus on rajana!

Sinun pyöräsi, sinun päätöksesi

Vaikka käytettävissä oleva budjetti ja vallitsevat liikenneturvallisuusasetukset laittavat omat rajoitteensa kustomoinnille, pääasia kustomoitujen osien lisäyksessä on, että osat sopivat sinun tyyliisi ja persoonallisuuteesi. Vaikka käytät valmiiksi tehtyjä osia pyöräsi uudistamiseen tai muokkaamiseen, lopputulos on kuitenkin aina ainutlaatuinen. Pyörä on sinun ja siltä sen pitääkin tuntua, joten älä odottele, vaan kääri hihat ja pane toimeksi! Ei ole monta asiaa, jotka tuntuisivat yhtä hyvältä kuin kustomoidun pyörän ensiajo. Tästä voi kertoa omakohtaisen esimerkkinsä yksi jos toinenkin harrastaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…