Tapahtumia moottoripyöräintoilijoille

Suomessa on valtava määrä moottoripyöriä. Tilastojen mukaan vuonna 2014 Suomessa oli rekisteröity lähes 260 000 yli 125-kuutioista ajoneuvoa. Luku on kasvanut valtavasti 14 vuodessa, sillä vuonna 2000 vastaava lukumäärä oli alle 100 000 kappaletta. Suomalaiset ovat siis todellista moottoripyöräkansaa; ja vaikka ajokausi on pitkästä talvesta ja koleasta syksystä johtuen harvinaisen lyhyt, riittää täällä silti innokkaita harrastajia kaksipyöräisten selkään. Harrastajamäärien ja rekisteröityjen moottoripyörien runsaus tarkoittaa myös sitä, että maassamme järjestetään paljon alan tapahtumia.

Moottoripyöräilijän vuosi alkaa perinteisesti jo helmikuun alussa Helsingissä pidettäviltä MP Moottoripyörämessuilta; ja sitten siirrytäänkin siihen osioon, jota moni ei malttaisi odottaa lainkaan. Lumien sulamisen jälkeen – kun tiet ovat viimein sulat – voidaan oma, talven aikana kesäkuntoon tuunattu pyörä nimittäin laittaa viimein liikkeelle. Kesäsesongin myötä järjestetään myös valtaosa Suomen moottoripyöräriennoista. Tässä artikkelissa kurkistetaan muutamaan mielenkiintoiseen ja kenties hiukan erikoisempaankin tapahtumaan, jotka saattavat kiinnostaa moottoripyöräintoilijoita. Oletko siis valmis laittamaan moottorin käyntiin ja liittymään ilonpitoon?

Kauden avaa MP-messut

Joulun jälkeen moottoripyöräilijä odottaa jo helmikuun alkua, jolloin Helsingin Messukeskuksessa järjestetään perinteisesti MP-Moottoripyörämessut. Tapahtuma on todella suosittu, esimerkiksi vuonna 2018 keskuksessa vieraili kaiken kaikkiaan 59 000 motoristia kolmen päivän aikana. Esillä on kauden uutuuksia, moottoripyörätapahtumia ja harrastuksia. MP-Moottoripyörämessut ovat myös kaupallisesti merkittävä tapahtuma. Esimerkiksi tämän vuoden MP-Messuilla ostettiin entistä arvokkaampia moottoripyöriä varusteineen. Lisäksi Koeajoradalla nähtiin noin 1 500 koeajoa kolmen päivän aikana. Tapahtuma on siis tärkeä sekä motoristeille että kauppiaille.

MP-Moottoripyörämessut ovatkin selkeästi myyntihenkinen kansanjuhla. Tapahtumasta tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 60 % messuilla kävijöistä harkitsee moottoripyörän tai mopon ostamista seuraavan kolmen vuoden sisällä. Messukeskuksen halliin on rakennettu 600 metrin koeajorata, jota hyödynnetään ahkerasti MP-rientojen aikana. Tapahtumassa järjestettiin vuoden 2018 keväällä myös moottoripyöräajokortin teoriatunteja, joihin osallistui kaiken kaikkiaan 500 henkilöä. Mukana on siis todella paljon merkittävää ohjelmaa. Myös kävijät ovat selkeästi nauttineet moottorien pärinästä. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan 96 % oli tyytyväisiä tapahtumaan.

Katsojaksi moottoripyöräkilpailuihin

Suomessa järjestetään vuosittain todella paljon moottoripyöräkilpailuja lukuisissa eri lajeissa. Jo talvella pääsee kiinni petrolin katkuun jääspeedway-kisojen muodossa. Myös Motocross on Suomessa todella suosittu laji, ja sen MM-osakilpailujakin on järjestetty Hyvinkäällä. Tänä vuonna Suomessa ei nähdä MM-osakilpailua, mutta motocrossin SM-sarja starttasi Hyvinkäällä toukokuussa. SM-osakilpailuja järjestetään ympäri Suomen ja kisakausi jatkuu aina syyskuulle asti, jolloin ajetaan Sipoossa SM-Motocrossin joukkue-SM-kisat. Näistä kisoista löytyy paljon tietoa sm-motocrossin sivustolta, jolla on esillä myös kaikkien kilpailujen tulokset.

Enduro on myös suosittu laji Suomessa ja siitä pääsee nauttimaan jo talvella, sillä SM-kisakausi alkaa varhain helmikuussa. Enduroa ajetaan niin ikään pitkälle syksyyn saakka, ja kausi päättyy vuonna 2018 vasta syyskuun lopussa Vantaalla ajettaviin kilpailuihin. Myös Suomen erilaisilla moottoriradoilla järjestetään paljon merkittäviä kilpailuja pitkin kesää. Esimerkiksi Motobiken SM-sarjassa kisaillaan kesän aikana muun muassa Kemoralla, Alastarossa sekä Motoparkissa. Näitä kisoja siis ehtii vielä hyvin ennen kesän loppua seurailemaan ratojen varteen.

Kesä täynnä pienempiä tapahtumia

Suomen kesä tarjoaa viihdettä erilaisille ihmisille, eivätkä motoristit ole tästä mitenkään poikkeus. Motopalsta.com listaa satoja tapahtumia, joista pääosa tapahtuu toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Todella suosittuja, pienen piirin tapahtumia ovat esimerkiksi tietyn moottoripyörämerkin kokoontumisajot. Tilaisuudet keräävät kyseessä olevan merkin fanit yhteen esimerkiksi viikonlopun ajaksi järjestettävään tapahtumaan. Tällaisia kokoontumisia löytyy kalenterista lähes joka moottoripyörämerkille, kuten erilaisille BMW-ajoneuvoille, Goldwingeille, Harley Davidsoneille, Laverdoille ja niin edelleen. Tapahtumat ovat oiva paikka tavata samanhenkisiä moottori-ihmisiä.

Koska Suomessa ollaan, löytyy kalenterista siis runsain mitoin mielenkiintoisia tapahtumia. Tarjolla on esimerkiksi Suomen itäisin ja maan vanhin kokoontumisajo, tapahtumia lapsiperheille, custom-moottoripyörille ja Brittipyörille. Juhannus on myös perinteisesti ollut moottoripyöräilijöiden kulta-aikaa. Tällöin lajin harrastajat viettävät juhannusta yhdessä saunoen, uiden, grillaten ja jutellen tietenkin suosikkiasioistaan – moottoripyöristä. Kokoontumiset ovat parhaimmillaan hyvin sosiaalisia tapahtumia, jotka yhdistävät eri puolilta Suomea tulevia harrastajia yhteen. Näissä tapahtumissa luodaan ikuisia ystävyyssuhteita ja kohtaamisista syntyy myös muistoja, joilla elää pitkän talven yli.

Prätkällä kirkkoon?

Suomessa on järjestetty erilaisia motoristikirkkoja jo pitkän aikaa. Idea on hyvin samantyylinen kuin moottoripyöräilijöiden muissakin kokoontumisissa: samanhenkiset pyöräilijät kokoontuvat yhteen. Nimensä mukaisesti motoristikirkolla on myös ylevämpi tehtävä saattaa prätkäharrastajat kuulemaan Jumalan sanaa. Motoriskirkkoja on perinteisesti organisoinut Gospel Riders -niminen järjestö, joka järjestää myös muuta hengellistä ohjelmaa alan ihmisille. Mikäli siis hiljentyminen moottoripyöräilijöiden seurassa ja kirkossa kiinnostaa, kannattaa tutustua eri puolilla Suomea järjestettäviin motoristimessuihin. Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Gospel Ridersien sivuilta.

Tapahtumia vaivaa runsaudenpula

Moottoripyöriä on rekisteröity Suomeen yhteensä reilut 250 000 kappaletta vuonna 2014. Harrastajien määrä on tasaisessa kasvussa ja tämä tarkoittaa myös sitä, että lähes jokaiselle löytyy jokin itselleen sopiva motoristitapahtuma. Talvi on tapahtumien kannalta hiljaisempaa aikaa – kauden käynnistää kuitenkin aina perinteisesti helmikuun alussa järjestettävät MP-Moottoripyörämessut. Lisäksi esimerkiksi enduron ja jääspeedwayn kilpakaudet alkavat talvella. Kesällä tapahtumia on jokaiselle: merkkifanaatikoille, kirkossa viihtyville ja esimerkiksi lapsiperheille. Tilaisuuksia kannattaa etsiskellä netistä ja somesta, sillä niitä riittää varmasti jokaiselle kesäviikolle ja viikonlopulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…