Turvallisuus ja mukavuus moottoripyöräilyssä

Moottoripyöräily on erittäin suosittu harrastus. Lajin harrastajia on niin yksi- kuin kaksilahkeisia ja murrosikäisestä vaariin. Moottoripyörät ovat erittäin kehittyneitä, tyylikkäitä ja kestäviä. Mutta moottoripyöräilijä on yhä alttiina onnettomuuksille. Vauhdin kasvaessa myös onnettomuusriski kasvaa, eikä taitavinkaan kuski ole turvassa muiden tiellä liikkujien aiheuttamista vaaratilanteista. Siksi moottoripyöräilijöille on kehitetty erilaisia varusteita, jotka parantavat niillä liikkuvien turvallisuutta. Kypärä, ajohaalari, saappaat ja hyvät hansikkaat ovat perusvarusteita, jotka on myös suunniteltu turvaamaan käyttäjäänsä onnettomuuksissa.

Takana ovat ajat, jolloin moottoripyöräilijän tunnisti nahkarotsista, huivista ja kainaloihin asti rasvaisista käsistä. Nahkarotsi ja huivi kaulalla ovat toki edelleen suosittuja ja paljon käytettyjä asusteita, mutta ne eivät ole enää ainoat tarjolla olevat asusteet. Ajohaalareita, nahkaisia tai muusta materiaalista valmistettuja, löytyy paljon erilaisia, kuten myös saappaita muodostamaan ajoasusta mieleinen kokonaisuus. Laadukas ajovarustus on paitsi tuulen- ja vedenpitävä, myös hengittävä ja miellyttävä käyttää. Se on myös kestävä suojaten käyttäjänsä ihoa niin sanotulta asfaltti-ihottumalta.

Pään asia

Puhuttaessa moottoripyöräilijän varusteista on yksi varuste, joka on tärkeydessään ylitse muiden: kypärä. Se on ainoa ajovaruste, jota laki velvoittaa moottoripyöräilijän käyttämään pyörällä ajaessa. Kypärä on halpa henkivakuutus. Eikä sen käyttöä nykyään kyseenalaista kukaan. Toisin oli ennen, kun pärinäpojat ajelivat vielä 60-luvulla pimujensa kanssa rasvaletti tuulessa sojottaen Jawoillaan. Ja kypärä oli pappojen kamaa. Onneksi asenteet ovat muuttuneet aikojen myötä, ja turvallisuudesta on tullut tärkeä tekijä. Voimaan on tullut kypäräpakko myös mopoille.

Entisaikain nahkakuula on kokenut suuren muutoksen tultaessa 2000-luvulle. Nahkainen suojakypärä soi hyvin kyseenalaisen suojan kaatumistilanteissa. Nykyisin on valittavana monenlaisia kypäröitä, ja niiden tulee täyttää tietyt vaatimukset, mitä tulee turvallisuuteen. Kypärän ollessa olennainen osa motoristin vaatetusta, on tämän päivän kypärissä kiinnitetty huomiota paitsi turvallisuuteen myös niiden ulkonäköön. Tehtaat valmistavat kypäröitä hyvin monenlaisilla designeilla. Jokainen voi valita mieltymyksensä mukaan kypärän, joka sopii omaan tyyliin ja makuun. Umpinainen tai avokypärä, molemmissa riittää valinnan varaa.

Varusteiden kunto

Liikenneturvan mukaan ajovarusteiden tulee suojata käyttäjäänsä onnettomuustilanteissa. Iskun ja hankauksen kestävyys ovat toivottavia ominaisuuksia, vaikkakaan laki ei velvoita ajovarusteilta, paitsi kypärältä, mitään erityistä tyyppihyväksyntää. Ajohanskat sekä erilaiset rinta-, selkä ja muut suojat suojaavat kaatumisissa tai muissa onnettomuustilanteissa. Lisäksi hyvät ajovarusteet lisäävät moottoripyöräilijän näkyvyyttä liikenteessä. Tästä esimerkkinä vaikkapa fluoresoivat liivit ja erilaiset heijastimet asusteissa. Vaikka laki ei velvoitakaan käyttämään kypärän lisäksi muita varusteita, on itsestään selvää, että sen ainoan turvaamiseen on syytä paneutua tosissaan.

Toinen asia, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, on varusteiden kunto ja sopivuus. Hyväkään kypärä ei täytä tehtäväänsä, mikäli sen kiinnitys ei ole kunnollinen tai se on liian iso. Liian pientä kypärää tuskin kukaan kuitenkaan päähänsä tunkee? Hyväkään haalari ei suojaa, jos sen vetoketjut tai muut sulkumekanismit eivät toimi. Tai mikäli ne kokonsa puolesta seuraavat kantajaansa askeleen pari jäljessä. Saappaat ja ajohanskat ovat myös huomattavasti mukavampia käyttää, mikäli ne kestävät paikoillaan ja ovat ehjiä.

Mukavaa matkan tekoa

Kaikki moottoripyöräilijöille tarvittavat varusteet eivät ole tarkoitettu vain parantamaan turvallisuutta. Toki moni niistä myös edistää turvallisuutta. Tarjolla on esimerkiksi HUD-näyttö, joka sallii kuljettajan pitää katseensa tiessä ja liikenteessä, vaikka samanaikaisesti tarkkailee vaikkapa navigaattoria. Head Up Display eli HUD on tuttu hävittäjäkoneista, ja nyt sitä on sovellettu myös mp-käyttöön. Tällä laitteella voi hallita useita eri toimintoja, kuten musiikin kuuntelua, navigointia, kommunikointia ja vaikkapa valokuvausta. Mukavaa, käytännöllistä ja myös turvallista.

Kyseinen laite vaatii toimiakseen älypuhelimen, joko Androidin tai iOS:n. Kypäräpuhelimet sellaisenaan ovat jo pitkään olleet markkinoilla. Nykyään ne toimivat myös yhdessä älypuhelinten kanssa, joten puhelut voi hoitaa vaivattomasti ajaessa. Ei välttämättä aina niin suositeltavaa, mutta mahdollista. Sanotaan, että hyvä pukeutuminen alkaa alusvaatteista. Totta tai ei, motoristeille on tarjolla monenlaisia ja -hintaisia alusvaatteita. Vedenpitävät sukat, tietenkin, vaikka emme ole täysin vakuuttuneita siitä, että ne korvaisivat ajosaappaat vesisateella. Erilaisia windstoppereita ja teknisiä alusasuja löytyy joka kukkarolle.

Nahka vai kangas?

Ajovaatteet ovat luku sinänsä. Jos pidät farkkutyylistä, tarjolla on kevlar-vahvisteiset farkut, jotka suojaavat ihoasi mahdollisilta hankaantumilta, eli asfaltti-ihottumalta. Vanha kunnon nahkarotsi on edelleen pitänyt pintansa motoristien joukossa. Tämän päivän nahkatakit voivat olla varustettu olka- ja kyynärsuojilla, rintasuojapehmikkeillä ja haluttaessa niihin voi integroida erilaisia selkäsuojia, valmistajasta riippuen. Nahkahousuissa on CE-hyväksytyt polvisuojat sekä suojat säärille, ainakin paremmissa malleissa. Kangastakeissa on vedenpitäviä malleja, jotka kuivuvat pinnaltaankin hetkessä. Lisäksi on olemassa erikoisvarusteita street-pyöräilyyn, enduroon ja niin edelleen.

Mieluisat varusteet lisäävät ajonautintoa

Moottoripyöräilyä voisi kutsua varusteurheiluksi, ja useimmat varusteet ovat hyvinkin tarpeellisia. Kyseessä on oma turvallisuus sekä ajokokemuksen miellyttävyys. Jokainen voi kuvitella, jos esimerkiksi 120 km /h ajavan motoristin suojaamattomaan olkapäähän osuu mehiläinen. Se, että ajovarusteet näyttävät hyvältä ja toimivat, on pelkästään positiivista. Jokainen voi hankkia mieleisensä varusteet, oli sitten määräävä tekijä kukkaron paksuus tai asusteiden näyttävyys. Ja miksi ne eivät voisi tehdä matkanteosta miellyttävämpää ja helpompaa niin, että ajaja voi nauttia siitä, mikä moottoripyöräilyssä on tärkeintä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…