Tyylillä baanalle

Katupyörät ovat moottoripyörien suurin luokka. Alun perin moottoripyörien tarkoituksena oli kuljettaa ajajansa paikasta A paikkaan B. Tuohon aikaan, eli moottoripyörien nuoruudessa ajettavien teiden laatu oli vähintäänkin vaihteleva. Tie saattoi olla asfalttia, toki harvemmin, tai sitten liejuvelliä, jossa oli suuria vesilammikoita. Tällaiset olosuhteet asettivat vaatimuksia myös moottoripyörien kehitykselle. Jos aikoi myydä valmistamansa pyörän, tuli sen vastata niitä vaatimuksia, joita sille siihen aikaan asetettiin. Eli pyörän tuli olla sopiva käytettäväksi hyvinkin vaihtelevissa olosuhteissa.

Ensimmäinen Suomessa ollut moottoripyörä oli vuonna 1895 insinööri Carl Wahlin omistuksessa. Samana vuonna meillä jo mainostettiin moottoripyöriä, eli tarjolla oli saksalaisia Hildebrand & Wolfmullerin “benzini-käyttöisiä” velosipeedejä. Huomaa, että ensimmäiset autot alkoivat liikkua teillämme 1899. Vuonna 1905 alkoi moottoripyörien suosio liikennevälineenä kasvaa, ja kun 1920-luvulla moottoripyöriä alettiin tuottaa maailmalla yhä suurempia määriä, näkyi niiden suosion kasvu myös meillä Suomessa. Tuohon aikaan suosituin merkki oli Harley Davidson, joita mm. puolustusvoimilla oli 75 kappaletta. Toinen suosittu merkki oli Indian.

Jäykällä rungolla vauhdikasta kyytiä

Katupyörät ovat jäykkärunkoisia, tehokasmoottorisia sekä useimmiten aerodynaamisesti muotoiltuja ja suunniteltu vakaiksi suurissakin nopeuksissa. Jäykkärunkoisia ne todella olivatkin alkuvaiheessa, sillä jousituksesta ei ollut tietoakaan. Ainoat jouset saattoivat olla satulan alla, joka teki varmasti pyörän ajamisesta hyvinkin mielenkiintoista ja tuskin kovin mukavaa. Suomessa moottoripyörä oli kuitenkin tiestön laadusta johtuen usein autoa sopivampi kulkuneuvo, jolla saattoi päästä hyvinkin hankalien taipaleiden taakse. Moottoripyöriä käyttivät esimerkiksi kätilöt, terveyssisaret, poliisit ja kaupparatsut. Moottoripyörät olivat myös edullisempia kuin autot.

Alkuaikoina kaikki moottoripyörät olivat enemmän tai vähemmän katupyöriä. Entisaikojen suunnittelua muistuttavat eniten nykypyörissä speedwaypyörät. Ne ovat varsin vähän jousitettuja mutta tehokkaita. Toisaalta, niillä pystyy ajamaan vain yhteen suuntaan ovaaliradalla. Sotien jälkeen moottoripyörien kehitys lähti nousuun ja 1960-luku oli jonkinlaista kulta-aikaa moottoripyörille. Tuolloin markkinoille tuli itäeurooppalaisia moottoripyöriä, jotka nekään eivät olleet aivan sitä, mitä katupyörällä nykyään ymmärretään. Luotettavuuskin oli hieman hakusessa. Ne olivat kuitenkin jo paremmin varusteltuja kuin vanhemmat pyörät.

Aurinko nousee idästä

Autoistuminen 1960-luvulla jätti kuitenkin moottoripyörien suosion vähemmälle. Tämä hiljaisempi vaihe alkoi seuraavalla vuosikymmenellä vilkastua japanilaisten moottoripyörämerkkien tullessa markkinoille. Ne olivat erinomaisia pyöriä ja lopettivat itäpyörien valtakauden. Japanilaisella perusteellisuudella niitä löytyi pian kaiken kokoisia, aina 80-kuutioisista 750-kuutioisiin. Tuolloin alkoi myös eriytyminen katupyöriin ja muihin pyörätyyppeihin muillakin kuin vain asianharrastajain keskuudessa. Yamaha, Suzuki, Kawasaki ja Honda alkoivat tuottaa pyöriä, jotka oli tehty eri konsepteilla ja erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kaduille ja motocrossradoille.

Japanilaiset satsasivat myös pyörien muotoiluun ja innovatiivisiin ratkaisuihin. Katupyörät alkoivat näyttää aerodynaamisilta ja ne olivat helposti tunnistettavia käyttötarkoituksensa mukaan. Vuosi vuoden perään idästä tuli uutta tekniikkaa sekä muotoilua ja moottoripyöräilyn suosio kasvoi. Katupyörien teho/painosuhde parani uusien tekniikoiden myötä ja japanilaisista katupyöristä alkoi tulla paitsi todella nopeita ja tyylikkäitä, myös teknisesti hyvin toimivia. Tämä pakotti myös muut valmistajat seuraamaan trendiä. Japanilaisten moottoripyörien dominanssi on edelleen voimissaan, mutta muutkin valmistajat ovat jo kilpailussa mukana.

Laatu ja varmuus valtteina

Japanilaisten vallatessa markkinat moni perinteinen valmistaja joutui hankalaan asemaan tai jopa panemaan pillit pussiin. Ne, jotka selvisivät, joutuivat taistelemaan markkinoista veitsi kurkulla. Usein pelastuksena oli jokin erikoismalli, jossa oli kärkiteknologiaa ja huippulaatua. Katupyörissä BMW oli kuitenkin eräs valmistajista, joka jatkoi erinomaisten moottoripyörien valmistusta. Muun muassa liikkuva poliisi käytti BMW -moottoripyöriä liikenteen valvonnassa, koska ne olivat laadukkaita ja kestäviä pyöriä. Sen boxerimoottorit ovat käyttövarmoja ja kestäviä. Vaikka japanilaisten tullessa markkinoille alkoi BMW:kin näyttää vanhentuneelta.

Yhteiskunnallisten olojen parantuminen ja tulotason nousu on vaikuttanut myös moottoripyöräilyyn. Tänä päivänä moottoripyörä on enää harvemmin omistajiensa ainoa kulkuneuvo. Auto on jokaisen saatavilla ja sen käyttömahdollisuus talvella onkin tehnyt autosta jokamiehen kulkuneuvon. Moottoripyöriä on nykyään paljon, mutta niitä on enimmäkseen harrastajilla. Toinen toistaan suuremmissa, tehokkaammissa ja myös hienommissa moottoripyörissä varustelu alkaa olla jo autojen tasolla. Myös naisia on harrastajissa nykyään kiitettävän paljon. Muitakin, kuin entisaikain rautaisia kätilöitä tai terveyssisaria.

Harrastusunelmista totta

Toista nuoruuttaan elävät miehet ovat toinen suuri harrastajaryhmä ja päivän ilmiö. Ehkä kyseessä on monasti henkilö, jolla oli nuoruudessaan enemmän mielenkiintoa moottoripyöriin kuin rahaa unelman toteuttamiseen. Niinpä olojen kohennuttua hankitaan vihdoinkin se kauan himottu laite. Ja valikoimassa kyllä riittää joka lähtöön! Satapiikkisistä esimerkiksi Gunbus 410, joka on maailman suurin moottoripyörä. Sen hinta on 235 000 euron luokkaa ja sillä saa 3,45 m pitkän 650 kg painavan käsintehdyn monsterin 6,2 litraisella V2 moottorilla.

Mitä suurempi, sen parempi?

Katupyöriä on siis tarjolla varmasti jokaiseen makuun. Uuden mantereen Harley Davidson lienee eräs suosikkipyöristä. Harrastajien joukon kasvaessa myös pyörille asetetut vaatimukset kasvavat. Valinnanvaraa on todella paljon. Nykypyörät ovat mukavia ja hyvin varusteltuja, joskin moottoreiden tehot vaativat edelleen ajajilta taitoa. Kevyt suurimoottorinen pyörä ei ole jokaiselle hyvä ratkaisu, vaikka trendi onkin menossa kohti suurempia ja suurempia moottoripyöriä. Iloinen asia on, että harrastajamäärän kasvusta huolimatta onnettomuuksien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Moottoripyörän ja kuskin valmistelu ajokeleihin

Onneksi olkoon. Olet selvinnyt kurjasta, kylmästä ja pitkästä talvesta. Onkin aika suunnata katseet kohti kevätt! Ajoradat alkavat sulaa, ilma lämpenee…

Moottoripyörästä on moneksi

Moottoripyörä mielletään usein nuorten viilitykseksi, mutta oikeilla välineillä ja kulkupelillä siitä voi periaatteessa nauttia kuka tahansa. Ennen moottoripyörän hankintaa onkin…

Ducati-moottoripyörät

Ducati-moottoripyörät valmistaa Ducati Motor Holding S.p.A., joka on italialaisen Ducatin moottoripyöräosasto. Ducatin moottoripyöräosaston pääkonttori sijaitsee Bolognassa Italiassa. Ducati itsessään ei…

Harrikan pitkät perinteet

Tuskin osasivat herrat William S Harley ja Arthur Davidson aavistaa 115 vuotta sitten, että heidän rakentamansa moottoripyörä olisi maailman tunnetuin…